Haber 22.11.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 1652

“Atatürk total protez kullanırdı”

Atatürk'ün ağız ve diş sağlığı hakkında ilginç bilgiler.

İstanbul (Dentalhaber) İstanbul Dişhekimleri Odası tarafından hazırlanan özel videoda Mustafa Kemal Atatürk’ün ağız ve diş sağlığı hakkında ilginç anekdotlara yer verildi. Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dişhekimliği Günü nedeniyle İDO sosyal medya hesaplarında da paylaşılan söz konusu videoda şu bilgilere yer verildi:

Bilindiği gibi Mustafa Kemal Atatürk total protest kullanırdı. Cumhuriyetin ilandan hemen önce yapılan protezine alışamamış olduğundan, Cumhuriyet konuşması hakkında yıllar sonra Prof. Dr. Afet İnan’a şunları anlatmıştır:

‘Kısa bir konuşma yapmak mecburiyetinde kaldım. Protez ağzımı acıtıyor, konuşurken gevşiyor ve hafif ıslık çalarak konuşmak zorunda kalıyordum.’

Atatürk’ün 1927 yılından sonraki diş hekimi Sami Günzberg, İstanbul'da muayenesinde veya Ankara'da bizzat Çankaya köşküne giderek paşanın tedavilerini yapmıştır. Yine bir keresinde tedavi esnasında Atatürk yanlarında bulunan Afet İnan’ın elindeki bir sosyoloji kitabını okuyup okumadığını Sami Bey’e sorar. Sami Bey  cevap vermez, Aafet İnan derhal atılır:

‘Paşam bu kitap çok yeni çıktı herhalde sağın bey daha görmemiştir’ der. Atatürk de gülerek “Farkındayım, şaka yaptım” der ve ekler:

‘Biliyorum. Siz kendi mesleğinizde en büyük başarıyı gösteriyorsunuz. Fakat bunun yanı başında başka meselelerle de ilgilenerek okumanızı teşvik etmek istedim. Ve bu kadar aykırı bir konuyu bilhassa seçtim.’

Atatürk’ün ağrıyan bir dişi için 1935 yılı yaz aylarında diş hekimi ziya Cemal Büyüksoy Dolmabahçe'ye çağırılmış ve diş çekimi yapılmıştır. Diş hekimi Lemi Berger ve Prof. Dr. Alfred Kantorowicz de Atatürkün diş muayenelerini Ankara'da yapmışlardır. Beni Türk hekimlerine emanet edin sözünün verdiği gurur ve güvenle. 20 Kasım diş hekimliği günümüz kutlu olsun.” 

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız