Haber 15.07.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 1034

"Facebook’tan röntgen paylaşıp implant markası öğrenmeye çalışıyorlar"

Kayseri’nin duayen diş hekimlerinden Oral Diş Polikliniği kurucularından Rafet Erdem

Kayseri (Dentalhaber)

Kayseri’nin duayen diş hekimlerinden Oral Diş Polikliniği kurucularından Rafet Erdem, diş hekimlerinin karşılaştıkları bazı vakalarda implant markasını öğrenmek için Facebook aracılığı ile röntgen paylaşır hale geldiğine dikkat çekerek, “Hastaların implant çöplüğüne dönmemesi için yerli implantların gelişimine destek verilmeli.” Dedi.  Kayseri Dişhekimleri Odası tarafından yayınlanan ve ilgi ile takip edilen "Dişe Dokunur" dergisinin 2023 Ocak sayısına konuşan Erdem, mesleğin dünü, bugünü ve yarını ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. İşte Rafet Erdem'in açıklamalarının bazı satır başları şöyle:

FACEBOOK’TAN RÖNTGEN PAYLAŞIP İMPLANT MARKASI ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORLAR

 "Geçenlerde filmini çektiğimiz bir hastanın ağzında değişik yıl ve yerlerde  yapılmış üç değişik marka implant vardı. Hastanın sorununu çözdük ama hasta çok yoruldu. Çünkü 15-20 sene önce yapığımız ithal implant markalarının bir çoğunun şu anda Kayseri'de bir muhatabı yok. Ya doktor mesleği bırakmış ya da hasta hekimden başkasına kaçmış. Bazı vakalarda hastanın ağzında bulunan implantın sökülmesi gerekebiliyor. Kore, Alman, İsveç, İsviçre veya Fransız markaların her birinin implant anahtarı da farklı farklı. Tesadüfen birbirine uyan da olabiliyor. Yani kilitli bir kapıyı elinizdeki anahtarlarla deneyerek açmaya çalışıyoruz. Bu yüzden de Facebook gibi sosyal medya hesaplarında implant röntgenini paylaşarak implant markası hakkında fikir soran sorana... Dişhekimleri röntgene bakarak ağızlardaki implantları tanınmaya çalışılıyor. “

HASTALAR İMPLANT ÇÖPLÜĞÜNE DÖNMEDEN YERLİ İMPLANTLAR DESTEKLENMELİ

“Bizim polikliniğimizde 20 sene önceki implantlar arşivimizde duruyor. Ancak herkesin böyle imkanı yok. Bir yirmi seneye kalmadan hastaların implant çöplüğüne dönmemesi ve daha fazla dövizimizin yurt dışına çıkmaması için diş hekimliği  fakültelerinin ve arkasından polikliniklerin yerli implantlara destek vermesi ve gelişimlerine katkıda bulunması gerekir diye düşünüyorum."

Fotoğraf: Diş Hekimi Rafet Erdem'in karşılaştığı bir vakadaki röntgen filmi görülüyor. Hastasının ağzında üç farklı implant markası yer alıyor.

100 KİŞİLİK SINIFTA 5 YIL SONRA 10-15 KİŞİ MEZUN OLABİLDİ

"Atatürk Üniversitesi köklü bir üniversitedir. Ankara, İstanbul ve İzmir dışında 1953 yılında Anadolu’da kurulan ilk üniversitedir. 1971 yılında Türkiye'de, İstanbul'da 2, Ankara'da 2 , İzmir'de 1 ve bir de Erzurum'da olmak üzere toplam 6 diş hekimliği fakültesi vardı. Şu anda fakülte sayısı 100 ü geçmiş durumda. 1971 yılında  kurulan fakültemizde  çok ciddi bir eğitim veriliyordu. Sınıf geçme kuralları katı bir şekilde uygulanıyordu. 100 kişiyle başlayan sınıfta 5. yılda ancak 10-15 kişi ancak  mezun olabiliyordu. Son 10 yıldır yeni diş hekimleri çok zayıf mezun oluyorlar.”Şu anda 104 diş hekimliği fakültesi var. Maalesef hocalar öğrencileri tanıyamadan mezun oluyorlar. Öğrenciler de kendi yapmaları gerekenlerin sorumluluğunda değiller."

ERZURUM’UN ÜCRA KÖYLERİNE GİDİP DİŞ TARAMASI, ÇEKİM YAPIYORDUK

“1975 yılında fakülteye başladığımda ilk mezunlarını daha vermemişti. Önceleri tıp fakültesinin bünyesinde, tıp fakültesi öğrencileri ile birlikte ders yapıyorduk. Fakültemiz 1979 yılında o yıllara göre fiziki şartları gayet iyi planlanmış, yeni yapımı tamamlanan kendi binasına taşındı. O günün şartlarında çok iyi eğitim almıştık. Stajlarımızda çok hastaya bakıyorduk. Bu donanımızla tıp fakültesi intörn doktor arkadaşlarla birlikte hafta sonlarında Erzurum’un mahrum, ücra köylerinde beyaz önlüğümüz ile sağlık ve diş taraması, çekim vs yapıyorduk. İlk defa böyle beyaz önlüklüler ile karşılaşan insanların bizleri kucaklamaları anlatılamazdı. Temmuz 1981 yılında mezun oldum. Hocalarım beni cerrahiye asistan olarak başlatıp, okulda kalmamı teklif ettiler. Ama ben serbest çalışmayı tercih ederek Kayseri’ye döndüm.

ESKİ KARTVİZİTLERDE AERATÖR VE RÖNTGEN RESİMLERİ OLURDU

"O yıllarda diş hekimleri odası henüz kurulmamıştı. 1981 yılında  Kayseri Tabip Odası'na kayıt yaptırdım. Muayenehanede  aeratorü ilk defa  kullanmak büyük zevkti. O yıllarda hekimler kartvizitlerine aeratör, röntgen vs   resmi koyarlardı. Muayenehanede günün çoğu boş geçiyordu. Ziyarete gelen arkadaşlarla bol bol tavla oynuyorduk. Bu arada askerliğe de başvurmuştum. 1982'nin başlarında askerliğim başladı. Düğünümüzü de yaptık. 18 ay diş hekimi asteğmen olarak vatani görevimi tamamladıktan sonra Eylül 1983'de Kayseri'de küçük bir muayenehane ile işe başladım. Muayenehanenin bir odası da  resim atölyesi gibiydi. Yağlıboya resimler yapıyorduk. Kayseri'de tahminim 30-40 civarına diş hekimi vardı. Bu arada 1984 yılında da Kayseri Devlet Hastanesi'ne  yedinci diş hekimi olarak atamam geldi. Böylece hem kamu hem de muayenehane çalışma hayatıma başladım."

KAYSERİ, NEVŞEHİR, KIRŞEHİR VE NİĞDE DİŞHEKİMLERİ ODASI'NIN 51 SIRA NOLU ÜYESİ

"1986 yılına kadar Kayseri  Tabip Odası'na kayıtlı olarak çalıştım. Kayseri Tabip Odası yönetim kurulunda bir diş hekimi ile mesleğimiz temsil ediliyordu. 1983-1985 yıllarında Op. Dr. Seyfi Şahin'in Kayseri Tabip Odası Başkanlığı zamanında diş hekimleri temsilcisi olarak oda yönetim kurulunda görev yaptım. 1985 yılında Türk Dişhekimleri Birliği kanunu yayımlandıktan sonra 1986 yılında Kayseri'de (Nevşehir, Kırşehir, Niğde) diş hekimleri odamız kuruldu. Bende  51. sıra nolu  oda kayıdım ile hale devam ediyorum.

BAZEN TTB’DEN ÇIKILMASA MIYDI DİYE DÜŞÜNÜRÜM

"Bazen acaba hiç tabipler odasından çıkılmasa mıydı diye de düşünürüm. SGK'nın ilk düzenlenen sağlık hizmeti  satın alım sözleşmesi taslaklarındaki branşlarda diş hekimliği de vardı. Diş hekimlerine ödenecek SGK  fiyatlarının çok düşük olduğu iddiasıyla Türk Dişhekimleri Birliği itiraz etmişti. Neticede SGK sözleşmesinde bütün branşlarda  hizmet vermeyi kabul edilmişse de diş hekimliği hariç tutuldu. Birliğin uğraşları da sonuçsuz kaldı. Böylece diş hekimleri sistem dışında kalmış oldu. Arkasından Sağlık Bakanlığı, devlet hastaneleri bünyesindeki diş polikliniklerinin yerine  ağız ve diş sağlığı merkezleri açtı. Ve oralardan serbest diş hekimlerine yapılan diş sevkleri  durduruldu. Ağız ve diş sağlığı merkezleri ile fakülte randevularının dolmasıyla hastalar da mağdur oldu."

20-30 YIL ÖNCE YAPTIĞIM AMALGAMLAR HALA KULLANILIYOR

"Kayseri Devlet Hastanesi'nde çok özverili çalıştık. Hiç tanımadığım hastalar amalgam dolgusunu ya da protezlerini  göstererek 'Bakın 20-30  sene önce hastanede yapmıştınız. Halen kullanıyorum demeleri beni hala çok mutlu ediyor." 

IRAK'TA SADDAM ZAMANINDA ÇEKİM PARALI DİŞ DOLGU VE KANAL TEDAVİSİ ÜCRETSİZDİ

İran-Irak savaşının yaşandığı 1990'lı yıllarda savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen Iraklı göçmenler vardı. Irak vatandaşlar Kayseri'de de vardı. Hastaneye  gelen Iraklı  bir hastanın muayenesini yaptım. Ağrı yapan ve çekilmesi gereken kök  vardı. Anestezi yapmak isterken birden elimi tutup, 'Hayır çekme, kanal  tedavisi yap' dedi. Meğer Saddamlı Irak'da kanal tedavisi ücretsiz yapılırmış. Diş çekimleri paralı imiş. Çok dikkatimi çekmişti bu. O yıllarda Irak'da hastalar çekime değil de ücretsiz olan tedaviye yönlendirilerek koruyucu hekimliğe önem verildiğini öğrenmiş oldum."

POLİKLİNİĞİMİZDEKİ HEKİM SAYISI DEVLET HASTANESİNDEN FAZLAYDI

"1996 yılında Türkiye'de ilklerden olan Oral Diş Polikliniği'ni açtık. Başlangıçta 9 ünit ile başladık. Kayseri'ye panoramik ile birlikte bir çok yenilikleri getirdik. O yıllarda dişi ağrıyan hastanın akşamları gidebileceği açık hiçbir yer yoktu. Çok kaliteli sağlık hizmetinin yanında ilk 15 yıl kesintisiz pazar günleri de dahil her gün saat 22.00'ye kadar akşam  nöbet hizmeti verdik. 2004 yılında Diş Hekimliği Fakültesi hizmet verene kadar Tıp Fakültesi'ne çene kırığı tespitinde panoramik film ile destek  oluyorduk. Bizde 15 yıllık tecrübeli hekimdik. O yıllar da Oral Diş Polikliniği'nde çalışan diş hekimi sayısı Devlet hastanesi Diş Polikliniği kadrosundan daha fazla idi."

FOTOĞRAF: 4 Haziran 1981 tarihli bu fotoğraf Erzurum Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bahçesinde çekilmiş. Rafet Erdem ve arkadaşları yaz ayında kar yağınca geleceğe bir hatıra bırakmak istemiş. 

YENİ NESİL DİŞ PROTEZ TEKNİSYENİ NE YAPARSA ONA RAZI OLUYOR

“Diş hekimliği mesleği bir ekip işi. Başarı da protez teknisyenliği de çok önem arz etmektedir. Yeni mezunlarımız diş protez teknisyenliğini zaten öğrenemiyorlar. Teknisyen arkadaşlara yeni bir şeyler öğretemedikleri ve yönlendiremedikleri gibi onlar ne yaparlarsa mecburen ona da razı oluyorlar."  

PANORAMİK FİLMLERİNİ KARANLIK ODADA BANYO YAPARDIK

Günümüzde muayenehane açmak hem kolay hem de çok zor. Kolaylığı internetten e-ticarette her şey elinizin altında. Ne ararsanız araştırmak, bulmak, almak, kolay. Zorluğu ise dövize endeksli olduğu için çok pahalı olması. Hem de teknolojinin arkasından yetişmek daha zor. Poliklinikte 1996 yılından beri dövizlerle aldığımız birçok alet, edevat demode olup çöpe gitti. Kayseri'ye ilk getirdiğimiz panoramiğin  filmlerini karanlık odada fotoğrafçılar gibi banyo yapar, filmi elimize alıp ışığa tutarak bakardık. Şimdi hasta yurt dışından filmini cep telefonumuza mesaj olarak atabiliyor. Panoramik cihazını üçüncü  kez yeniledik. Onunla da bitmedi. Şimdi de implant  tedavisinin zirve olması ile tomografi cihazı almak zorunda kaldık. "

EN İYİ DİŞ HEKİMİ TEDAVİYE AĞIRLIK VEREN HEKİMDİR

"Tedavi olabilecek dişi çekerek  implant yaptıran hekimlerimiz hızla  çoğalıyor. Bence en iyi diş hekimi; öncelikle tedaviyi iyi yapan, tedaviye ağırlık veren hekimdir. Yeni başlayan meslektaşım, uzun soluklu ve verimli çalışmak ve kazanmak için öncelikli olarak tedavisini geliştirmeli koruyucu hekimliğe çok önem vermelidir. Bunun yararını mükafatını  eminim ki ileri ki yıllarda katlanarak göreceklerdir. Çünkü hastalarımız gerçekten çok bilinçli davranarak tedavi yapan kendini devamlı yenileyen  hekimi takdir ediyor ve onu hiç bırakmıyor."

RAFET ERDEM KİMDİR?

Kayseri'nin Felahiye ilçesinde 1956 doğdu. 1981 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun oldu. Halen 1996 yılında kurdukları Kayseri Oral Diş Polikliniğinde çalışmaya devam ediyor. 1990 yılında Kayseri Dişhekimleri Odası Başkan Yardımcısı, 1996 yılında oda genel sekreterliği görevi yaptı. 1998 yılında yine Kayseri Dişhekimleri Odası’nda yönetim kurulu üyesi, 2006, 2008 delege ve 2016'da delege ve disiplin kurulunda görevler yaptı. nda görev aldı. 1984 yılında Kayseri Devlet Hastanesi’nde görev aldı. Bir süre ara verdiği memuriyete tekrardan dönen Erdem, 2002 yılında Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş  Sağlığı Şube Müdürü olarak da görev yapmaya başladı. 2007 yılında sağlık müdürlüğünden  emekli olan Erdem, dört arkadaşı ile birlikte 1996 yılında açtıkları Türkiye'de ilklerden olan Oral Diş Polikliniği'nde hastalarına hizmet vermeye devam ediyor. 

 

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız