Haber 20.07.2025 00:00:00 / Okunma Sayısı: 309

"Sadece dış görünüş odaklı estetik işlemleri uygun görmüyorum"

Sağlık Bakanlığı Ağız ve Diş Sağlığı Daire Başkanı Dt. Mustafa Yenilmez:

İstanbul (Dentalahber) Sağlık Bakanlığı Ağız ve Diş Sağlığı Daire Başkanı Dt. Mustafa Yenilmez, her estetik işlemin bir tıbbi gerekçesinin olması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu olmadığı sürece, sadece dış görünüş odaklı işlemleri çok uygun görmüyorum. Estetik işlem isteyen hastalarımız elbette olacak; bu durumda da daha önce belirttiğim gibi tıbbi etik ve güvenlik ön planda olmalıdır. Sağlanmadığı takdirde, bu işlemlerin yapılmaması gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu. Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencileri Topluluğu tarafından yayınlanan  "WHO?CARIES" dergisinin Haziran 2025 sayısına konuşan Başkan Yenilmez, “Diş hekimi kesinlikle uzman mı olmalı?” sorusuna da şu yanıtı verdi: "Bana kalırsa, uzman olmaktan ziyade öncelikli hedef, yetkinlik seviyesine ulaşmaktır."

2011 YILINDA ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ MEZUNU

Yenilmez, 1985 yılında Rize'de doğduğunu belirterek, hayat hikayesini şöyle anlatıyor:

"İlkokulu Ardeşen ilçesinde okuduktan sonra ortaokulu Rize Anadolu İmam Hatip Ortaokulu’nda tamamladım. Rize Anadolu Öğretmen Lisesi'nden mezun olduktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni kazandım. 2011 yılında fakülteden mezun olduktan sonra bir süre özel polikliniklerde ve kendi kliniğimde çalıştım. 2013 yılında kamuya geçiş yaparak hem özel sektör hem de kamu deneyimi edinme fırsatı buldum. 2018 yılında kamuda yöneticilik görevlerine başladım; önce sorumlu hekimlik ardından dört yıl başhekimlik yaptım. 2024 yılının Eylül ayı itibarıyla Ağız ve Diş Sağlığı Daire Başkanlığı görevine atandım. Evli ve üç çocuk babasıyım."

UZMAN OLMAKTAN ZİYADE  YETKİN DİŞ HEKİMİ OLABİLMEK

Öğrencilerin diş hekimliğinde uzmanlık alanları ile ilgili sorularını yanıtlayan Yenilmez, "Öncelikle, Türkiye’deki tüm uzmanlık alanları oldukça kıymetli. Türkiye’de bir diş hekimi, kanunen tüm alanlarda hizmet verebilme yetkisine sahiptir. Yani, uzmanlık sahibi bir diş hekimiyle genel diş hekiminin yasal anlamda bir ayrımı bulunmamaktadır. Aslında, genel diş hekimi olarak adlandırdığımız yeni mezun meslektaşlarımızın tüm alanlarda etkin ve yetkin olması gerekir. Bu noktada “Diş hekimi kesinlikle uzman mı olmalı?” konusu, diş hekimliği camiasının günümüzdeki tartışma konularından biri hâline geldi. Bana kalırsa, uzman olmaktan ziyade öncelikli hedef, bahsettiğim yetkinlik seviyesine ulaşmaktır. Türkiye’de uzmanlık alanlarındaki ihtiyaç dağılımını YÖK belirliyor. Genel diş hekimlerinin, yalnızca ihtiyaca göre kendilerini yönlendirmeleri yerine, öncelikle kendilerini iyi yetiştirerek ilgi duydukları ve yetenekli oldukları alana yönelmeleri daha doğru olacaktır. Ayrıca burada tercih etmekle yetkin olmanın farkını da bilmek gerekiyor. Bu yüzden, hangi alana yatkın olduğumuzu bilmek çok önemli. Eğer iyi bir dolgu yapıyorsanız konservatif diş tedavileri alanında, iyi bir endodonti uygulaması yapıyorsanız endodontide kendinizi geliştirmeniz gerekir. Her şeye sadece uzmanlık açısından bakmamak gerekiyor, çünkü diş hekimliği zaten başlı başına bir uzmanlık alanı. En çok tercih edilen uzmanlık alanlarına baktığımızda, ilk üç sırada sırasıyla ortodonti, cerrahi ve protez yer alıyor." dedi.

AİLE DİŞ HEKİMLİĞİNDE HEDEF  50 PİLOT ŞEHİR

Sağlık Bakanlığı'nın pilot illerde uygulamaya başladığı aile diş hekimliği sisteminde gelinen son nokta hakkında da bilgi veren Yenilmez, "Şu anda aile diş hekimliği sistemi Eskişehir, Karabük ve Kırşehir illerinde mevcut. Pilot uygulamayı bir süre daha devam ettireceğiz. Çünkü net olarak “Başladık” diyebilmemiz için daha sağlam veriler elde etmek istiyoruz. Bu yüzden pilot uygulamayı yaklaşık 50 şehre yükseltmeyi planlıyoruz. Aile diş hekimliği bizim için çok önemli bir alan. Bu sistem sayesinde toplumun diş hekimine başvuru oranını artırarak koruyucu diş hekimliği uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

ESTETİK KAYGILARLA YAPILAN BİR İŞLEM TIBBİ ETİK VE HASTA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMELİDİR

Özel röportajta öğrencilerin merak ettiği bir başka soru ise Sağlık Bakanlığı'nın estetik diş hekimliği konusuna yaklaşımıydı. Bu konuda diş hekimliği mesleğinin yasal sınırları içerisinde “estetik diş hekimliği” diye bir uzmanlık alanı bulunmadığının altını çizen Yenilmez, şu değerlendirmede bulundu:

"Ancak, estetik diş hekimliği uygulamaları yapılmaktadır.Bu uygulamaların yapılabilmesi için hekimlerin bu alanda yetkinliklerini kazanmış olması gerekir. Bizim öncelikli görevimiz, hastanın sağlığını korumaktır. Sadece estetik kaygılarla yapılan bir işlem, tıbbi etik ve hasta güvenliği açısından değerlendirilmelidir. Tabii ki estetik diş hekimliği uygulamaları günümüzde bir ihtiyaç da olabiliyor. Örneğin, ortodontik tedavi görmüş bir hastanın tamamlayıcı tedavisi olarak kullanılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, her estetik işlemin bir tıbbi gerekçesinin olması gerektiğidir. Bu olmadığı sürece, sadece dış görünüş odaklı işlemleri çok uygun görmüyorum. Estetik işlem isteyen hastalarımız elbette olacak; bu durumda da daha önce belirttiğim gibi tıbbi etik ve güvenlik ön planda olmalıdır. Sağlanmadığı takdirde, bu işlemlerin yapılmaması gerektiğini düşünüyorum."

DİŞ HEKİMLERİ TOPLUM SOSYOLOJİSİNİ İYİ BİLMELİ

Diş hekimlerinin toplumu ve değerlerini iyi tanıması gerektiğini belirten Yenilmez, mesleğin insanlar nezdinde diğer mesleklerden farklı yanını şu cümlelerle ifade ediyor:

"Biz diş hekimleri olarak, hastalarımızla birebir temas halinde olduğumuz bir meslek icra ediyoruz. Normalde insanlar tanımadığı birinin kendisine dokunmasını istemezken, biz hastalarımızın ağızlarının içine, yanağına, yüzüne dokunuyoruz. Bu nedenle, diş hekimlerinin sosyolojiyi iyi bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gelen hastanın nasıl duygularla geldiğini, bizden ne beklediğini bilmeliyiz. Hastayı iyi analiz edebilmeli, bizden ne beklediğini o konuşmadan fark edebilmeli ve ona tedaviyi önce psikolojik olarak verebilmeliyiz. Tüm bunlar için de sosyolojiyi iyi bilmek gerekiyor. Diş hekimliğini sadece bir meslek olarak görmemeliyiz. İnsanların yemek alışkanlıklarından özgüvenlerine kadar ilişkili olduğumuz bir meslek dalıyız. Ben, diş hekimlerinin toplum içinde daha fazla bulunmaları ve daha sosyal olmaları gerektiğini düşünüyorum."

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız