Köşe Yazısı 7.04.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 492

2023 Yılında İlk KVKK Verbis Yükümlüsü Olanlar

Mehmet BAHADIR
mbmehmetbahadir@gmail.com
Kurul 25 milyon sınırını 100 milyon TL’ye çıkartmıştır.

Veri sorumlularından (Gerçek veya tüzel kişi şirketler);

• 2022 yılı 12 ayının 7 ayında çalışan sayısı, 50 den fazla olanlar 30.01.2023 tarihine,

• Gelir vergisi mükellefi olanlar 2022 yılı mali bilanço toplamı 25 milyon TL'den çok olanlar 30.04.2023 tarihine,

• Kurumlar vergisi mükellefi olanlar mali bilanço toplamı 25 milyon TL den çok olanlar 30.05.2023 tarihine,

• Ana faaliyet alanı özel nitelikli kişisel veri işlemek olan gerçek veya tüzel kişiler faaliyete başladıkları bir ay içinde

VERBİS bildiriminde bulunmak zorundadırlar.

Kurul 25 milyon sınırını 100 milyon TL’ye çıkartmıştır. Diğer hususlar aynı kalmakla birlikte mali bilanço toplamı 100 milyon TL’yi aşan gerçek veya tüzel kişiler VERBİS’e kayıt yaptırmak zorundadırlar.

Bildirimde bulunmayanlar hakkında 6698 S. K.'da 119.428 TL - 5.971.989 TL arası idari para cezası öngörülmektedir.

Kurul para sınırını uzun zamandır artırmamaktaydı. İdari para cezalarını yeniden değerleme oranına göre artırmakta ise de VERBİS’e kayıt için bilanço toplamı miktarını artırmamaktaydı.

Küçük ve orta boy işletmelerin mali durumlarının büyük işletmelere göre daha sınırlı olması, her türlü departmana sahip olamamaları nedeniyle VERBİS’e kayıt zorunluluğunun aranmaması ilk başta makul görülebilirdi.

Yasanın amacı kişisel verileri işlenen gerçek kişilerin (canlı/yaşayan) haklarını korumak söz konusu olduğu, VERBİS’e kayıt zorunluluğu olmayan gerçek veya tüzen kişilerin de yasa kapsamında sorumluluğunun bulunduğu, ihlal halinde VERBİS’e kayıt zorunluluğu olmayan gerçek veya tüzel kişiler hakkında bir çok kez idari yaptırımın uygulandığı dikkate alındığında gelişen teknolojiye göre zamanla küçük ve orta boy işletmelerin tamamının VERBİS’e kayıt zorunluluğu sağlanması gerekir kanaatindeyim. Yasa herkesi sorumlu tutmakla birlikte kurul tarafından esneklik sağlanması üzerine istisnalar getirilmiştir.

Yasa kişisel verileri işlenen gerçek kişilerin haklarının korunmasını amaçlamaktadır. Baş döndürücü hızla gelişen teknoloji çağında kişisel verilerinn çok kolay bir şekilde elde edildiği dikkate alındığında kişisel veri işleyen gerçek veya tüzel kişilerden hemen hemen hepsi hakkında denetime açık olan VERBİS’e kayıt zorunluluğu getirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Mehmet BAHADIR

Hukukçu-Veri Koruma Uzmanı

mbmehmetbahadir@gmail.com

Yazarın 7 Nisan 2024 Pazar Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız